Atamızı Vefatının 82. Yılında Saygı ve Özlemle Andık

Atamızı Vefatının 82. Yılında Saygı ve Özlemle Andık

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 82. Yılında Okulumuzda düzenlenen törenle andık.

10.11.2020 574

Atamızın sonsuzluğa uğurlandığı 10 Kasım saat 09.05 de sirenlerin çalınmaya başlamasıyla beraber saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı okundu.

Okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Burak Bal, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri Fayik Çetin ve Sinan İlhan tarafından hazırlanan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmenimiz Okan Ulutaş yaptı. Ulutaş, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Büyük Atatürk'ün aramızdan ayrılışının yıl dönümünde kendisini anmak ve onun mirasına olan minnettarlığımızı ifade etmek için toplanmış bulunmaktayız.

Doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı vardır. Ancak bazı insanlar yaptıklarıyla ve fikirleriyle ölümsüzdür.

19. yüzyıl Avrupa'nın ekonomi, hukuk, eğitim alanlarında büyük atılımlar yaptığı bir yüzyıldır. Avrupalı aydınlar ve yöneticiler, kendi toplumlarının 19. Yüzyıldaki büyük gelişme ve dönüşümlerine öncülük etmişlerdir. 

Ne yazık ki Osmanlı aydını ve yönetimi çağın dinamiklerini ve dönüşümlerini bilinçli bir şekilde tanımak ve çağla barışık yaşamayı başarmakta yetersiz kalmıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk ise devletin ulaşması gerektiği aşamayı, 20. Yüzyıl başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu tespit etmiştir.

Ayrıca gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, batı uygarlığının biliminden-teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp bu düzeyi de aşmayı milletinin önüne amaç olarak koymuştur.

--;Atatürk bu amacı daha somut olarak " büyük davamız en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir. " şeklinde ifade etmiş ve refah toplumu olmayı hedef göstermiştir.

Yaşamını millete adayan, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve güçlü bir devlet kuran eşsiz bir lider, komutan, devlet adamı olan büyük Atatürk yaptıklarıyla sadece bizim ülkemizi aydınlatmakla kalmadı, emperyalist devletlere karşı vermiş olduğu mücadele sömürge altında yaşayan halklara umut ışığı oldu.

Bugün ise en büyük eserim dediği Cumhuriyet, açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan yürüyeceğine ant içmiş bir nesle emanettir. 

Sözlerime son vermeden önce M. Kemal Atatürk'ün şu sözlerini ifade etmek istiyorum: " Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacak ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Anma programı öğrencilerin 10 Kasım ve Atatürk temalı şiirini okumasından sonra sona erdi.

Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak Mustafa Kemal Atatürk´ ü rahmet ve minnetle anıyoruz.

10-11-202010-11-202010-11-202010-11-202010-11-2020